ceritera si gadis kecil

#insyaallah*
# Menjadi seorang yg kuat dlm menghadapi cabaran & rintangan hidup
# Menjadi seorang yg lebih penyabar dan berani
# Menjadi seorang anak dan kakak yang bertanggungjawab
# Menjadi mahasiswi form 6 dan tamat dengan pointer yang baik
# Memiliki lesen
# Memiliki kenderaan sendiri
# Dulu every month shopping, now 4 bulan SEKALI shopping
# Menjadi seorang isteri soleha terhadap suami dan anak *ehh?gurau*
# Menjadi seorang hamba allah yang taat kepada perintahnya.
# Menjadi seorang yg lebih matang & melakukan perkara jihad ke jalan NYA
# Menjadi seorang yang berfikiran luas dan positif
# Kurangkan tabiat menangis dan tabiat berangan
# Stay simple and awesome
# Buang sifat gedik gedik dulu
# Kurangkan tabiat buat lawak yang tak seberapa nak lawak
# Kurangkan pengambilan gula *melalut ni*
# Kurangkan tabiat keluar rumah.
# Dulu makan md chicken every week now SEBULAN sekali *kempunan*
# Lebih bersikap sederhana
# Tidak boros



kotak music





Pahang! Aku datang !
Tuesday, 18 December 2012 . 4 word(s) .
 assalammualaikum

               Hai, i'm back. yehaaaaaaaaaaa ! sudah kumpul rindu ? rindu banyak mana ? hihi. alololo meh sini hug kita. okey dah. kita cerita tajuk utama . tentang kisah perantauan saya, nak dengar ? yeahh ! okeyy duduk elok elok, tarik nafas semua, tarikkkkk, hembusssssss. aloooo comel. okey serius.

                                                                      *Drum roll sikit*

Start, before nak gerak tu kena lah packing barang. Sebagai rakyat malaysia yang berkaliber dan comel lagi melecun ni. haha. ya allah. perasannya, silakan muntah. Jadi saya akan buat list barang yang patut bawa dan barang yang tak patut bawa. Bukan apa. kalau tak buat list ni, habis lah. dua atau tiga beg besar lah kat depan pintu nanti, hihi. Bak kata ibu, haaa tu nak balik kampung ke nak pindah rumah tu ?. haha. biasalah, perempuan kan . kweng kweng kweng.



Jadi hari selasa bertolak dari kuala lumpur ke pahang . Tunggu bus dekat pekeliling lah ceritanya dengan dua bodygurd tersayang, so pagi pagi pukul 8.15 dah gerak dari rumah, takut tertinggal bas. yela naik bus pukul 9.30 jadi tak salah kan kalau kita datang awal . Hihi. Excited punya pasal, sampai tak pakai make up langsung. haha. muka annoying gila. pucat pun ada. tapi takpe lah. jadi PAHANG , wait. I'm coming !!





       nampak tak muka i pelik sikit. mata sepet mungkin sebab baru bangun tidur. mungkin juga . ni lah muka        
                                                        boring tunggu bas. wuuuuuuuuuuu

                                             tadaaa!!  ni lah bodygurd a.k.a my bonzer. *kelip kelip mata

      Okey ni memang habit. bosan dalam bas. Apa lagi selongkar beg ambil camera lah ceritanya. Abaikan              
                                                           danial tidur .haha, comel je


    Finnally , hureyyyyyyyy . sampai juga, para penonton bapak bapak ibu ibu semuanya yang ada disini,            
                                                           haaa, *tolong sambung kan ye.

   excited sampai tak nak pandang camera, cenggini lah ceritanya. *tiada keretaku bawa kau jalan jalan,          
                                                                     *lepas tu apa ? hihi

                    Finnally, sampai juga. ini lah kampung halaman i, *sengih macam kerang busuk*

     sampai sampai terus makan, i was like. ya allah, mungkin tadi  masuk langkah kaki kanan. rezeki rezeki.      
     muheheheeh. let eat. thank you so much opah, walaupun dia baru je sampai dari bandung , indonesia tapi              
                                      dia tetap semangat nak masak untuk kita orang. muah muah :*

After dah makan, tolong opah basuh pinggan and apa yang patutlah. tak kan datang datang nak makan. tak manis orang kata. Lepas tu, tiba tiba tergerak hati nak pergi dusun kat belakang, tiba tiba......



alamak, rambutan dengan manggis laa.. *tercenggang depan pintu*  haha. lepas mandi terus cepat cepat turun dusun. punyalah puas cari galah. nak tanya opah dia keluar. haaa. jadi jangan tiru aksi budak bandar ni.



                          walaupun guna penyapu ni, tapi buah manggis tu tetap jatuh okey.

                       heee, keselekehan terserlah gitu, okey fokus kepada manggis tu. muehehehe

                          HARI KEDUA

                 Menziarah dan membersihkan kubur arwah atok. hmm, sob sob.






                Akhirnya, selesai juga hadiahkan Al-fatihah kepada arwah atok. semoganya rohnya dicucuri rahmat dan tergolong dalam golongan orang yang beriman, Amenn~  Lepas tu round round kejap. Hihi. jangan tiru aksi remaja ini, Helmet tak pakai. Jom ikut i jalan jalan cari makan angin. hehe.
*okey motor tu pinjam mamat area kampung punya. *sengih*








      Finnally, dah petang , so masa untuk balik, hmm sedihnyaa, rasa macam sekejap je duduk sini. sebelum  nak balik ke kuala lumpur kena lah bawa buah tangan balik .Jadi adik i yang bawa motor ni pergi lah sebok menghantar motor tu ke empunya tuan. Masa nak menunggu si adik pulang , jadi sambil menunggu tu kita menyelam sambil minum air hihi, apa lagi kita kait rambutan, esok nak balik kl dah. wuuu :'<  hihi. nasib baik opah ada. jadi dia je lah tahu galah tu simpan kat mana, time syok syok nak kait rambutan, tiba tiba ada sorang mamat ni datang rumah and he say "adik excident , depan masjid" and i was like "astafiruaallahalazim" i'm start to crying tapi cover cover. heee. teruk lah juga. kecoh semua family. hmm, benda nak jadi, pasrah.
dan keesokkan harinya masa untuk balik ke kl.



Secara jujurnya memang banyak kenangan pahit and manis masa merantau. hihi. okey lah guys. tangan dah kebas. bye. thanks reader. assalammualaikum. muah kiri muah kanan :*




Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post